Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2018

Η ταινία "1968" αποτελεί ελιξίριο στη λήθη!

Λιλιπούτειοι αθλητές με κιτρινόμαυρες μπλούζες κατέκλυσαν την  κινηματογραφική αίθουσα. Δεν είχα κάτι τέτοιο στο νου μου όταν έμαθα ότι στον συνοικιακό κινηματογράφο του Αμαρουσίου, το Διάνα θα έρθει να μιλήσει ο Τάσος Μπουλμέτης για τη ταινία του. Αγόρια και κορίτσια είχαν σκορπιστεί στην αίθουσα και κρέμονταν από τα χείλη του, ενώ εκείνος παρά τον πυρετό του προσπαθούσε να λύσει κάθε απορία τους. Η ομιλία βέβαια πραγματοποιήθηκε ύστερα από πρόσκληση από την ακαδημία ποδοσφαίρου Nestoras F.C . για τη ταινία "1968" που δεν αφορά μόνο τους ΑΕΚτζίδες αλλά κάθε φίλαθλο. 

Η ταινία 

Πρόκειται για την καταγραφή της ιστορίας ενός αθλητικού συλλόγου αλλά και την ιστορία της Ελλάδας, καθώς τα γεγονότα
διαδραματίζονται σε μια περίοδο σκοτεινή, όταν η χώρα βρισκόταν υπό ένα καθεστώς καταπίεσης, σκιαγραφώντας και όσα δεινά προϋπήρξαν και έφεραν την χώρα μας σε αυτό το σημείο. "Εκείνη την χρονιά όλος ο πλανήτης βράζει" θα επισημάνει ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος της ταινίας, καθώς οι νέοι διαμαρτύρονται για τους πολέμους και την αδικία, φοιτητές βγαίνουν στους δρόμους και όλοι θέλουν έναν καλύτερο κόσμο και αναζητούν την ελπίδα για ειρήνη.
Η καλογυρισμένη ταινία, με καταπληκτικό μοντάζ, πολλές δόσεις συγκίνησης, εκπληκτικές ατάκες και πολύ χιούμορ, αποτελεί ένα πραγματικό ελιξίριο της λήθης, σκέφτομαι καθώς το μυαλό μου απορροφά τα λόγια του αφηγητή "Ο Θάνατος είναι εχθρός ή αντίπαλος; Εκείνος κερδίζει μια φορά, αλλά εμείς μέσα από τις ιστορίες που αφηγούμαστε." Και φυσικά δεν θα μπορούσαμε να περιμένω κάτι λιγότερο από τον δημιουργό των ποιητικών ταινιών, που ανέβασε τον πήχη ψηλά με την αγαπημένη μου "Πολίτικη Κουζίνα" και τον υπέροχο "Νοτιά". Δεν μπορώ να παραλείψω το γεγονός ότι στη φόρτιση που αισθάνεται ο θεατής συντείνει και η συναρπαστική μουσική της πολυτάλαντης Ευανθίας Ρεμπούτσικα αλλά και με τις ερμηνείες του καστ καταξιωμένων ηθοποιών. 

της Μαρίας Αλιμπέρτη



Με απόλυτη προσοχή μικροί και μεγάλοι τον άκουγαν, σήκωναν τα χέρια τους για να ρωτήσουν και όταν ένας μπόμπιρας τον ρώτησε "εσείς που τα ξέρετε όλα αυτά;" Εκείνος απάντησε, "έβλεπα πολλές ταινίες από μικρός"
Προς ευχάριστη έκπληξη, οι μικροί θεατές με ευλαβική προσήλωση παρακολούθησαν τη ταινία, εκφράζοντας ενίοτε τον θαυμασμό τους όταν η θρυλική ομάδα έβαζε καλάθια.


Το κοινωνικό πλαίσιο

To 1968, ήταν τομή στο χρόνο, η Άνοιξη της Πράγας, εικόνες από τον όλεθρο στο Βιετνάμ φθάνουν στο "πολιτισμένο δυτικό κόσμο" και το αφυπνίζουν. Στην Ελλάδα 
μια αθλητική νίκη αποτελεί την αιτία να εκφραστεί το λαϊκό αίσθημα που βρισκόταν σε καταπίεση. Η ταινία δεν μπορούσε παρά να περιλαμβάνει όλη την σύγχρονη ιστορία με αφορμή μια θρυλική νύχτα, η οποία εξελίχθηκε στο Καλλιμάρμαρο, ενώ στην άλλη άκρη της γης σκοτώνεται ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.
Η ελληνική ομάδα αναμετράται με τη Slavia, ομάδα της τότε Τσεχοσλοβακίας, η οποία βρίσκεται στη δίνη πολιτικών εξελίξεων. Ένα μήνα μετά τον αγώνα εκδηλώνεται ο Μάης του 1968 και δυο μήνες μετά σημειώνεται η δολοφονία του Ρόμπερτ Κεννεντί, ενώ στην Ελλάδα συλλαμβάνεται ο Αλ. Παναγούλης και πεθαίνει ο Γ.Παπανδρέου. Το έτος που θα διαμορφώσει μια νέα γενιά η οποία ηγείται  έως σήμερα των πραγμάτων, όπως τόνισε με νόημα στα λεγόμενα του ο σκηνοθέτης.



Η αφορμή

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ταινία γυρίστηκε με
αφορμή τα 50χρόνια της κατάκτησης του κυπέλλου, σημαντικό γεγονός καθώς από τη σύσταση του νεοελληνικού κράτους για πρώτη φορά ένας ελληνικός αθλητικός σύλλογος κατακτά  μια διεθνή διάκριση.Ύστερα από πρόταση του προέδρου της ομάδας μπάσκετ της ΑΕΚ , ενός προσφυγικού συλλόγου που δεν αποσκοπεί να πει μόνο τα φανερά αλλά και τα κρυμμένα, να αφηγηθεί ιστορίες όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Αντ. Καφετζόπουλος στη ταινία. 

Η προετοιμασία και η επιτυχία

Ο κ.Μπουλμέτης τόνισε ότι η ταινία βασίστηκε σε έρευνα  με συνεντεύξεις ανθρώπων που βίωσαν τα γεγονότα συγκεντρώνοντας υλικό 23 ωρών
Το είδος της ταινίας όπως εξήγησε στα παιδιά ο κ.Μπουλμέτης είναι υβριδικό δηλαδή συνδυάζει το ντοκιμαντέρ και την δραματοποίηση των μαρτυριών με χιούμορ και συγκίνηση.
Η ταινία βγήκε στους κινηματογράφους στις 25 Ιανουαρίου και ήδη έχει κόψει 100 χιλιάδες εισιτήρια!


Η ταινία αποτελεί μια ενδιαφέρουσα επιλογή για τους cineφίλ ανεξαρτήτως των οπαδικών τους πεποιθήσεων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου