Τρίτη 17 Απριλίου 2018

Hidden Cultural Heritage...η υποθαλάσσια ή των υπογείων πολιτιστική κληρονομιά

Συνεδρίο με θέμα "Hidden Cultural Heritage" θα λάβει χώρα από τις 23 έως 25 Απριλίου στο Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος. Σκοπός του συνεδρίου είναι να επιστήσει την προσοχή στις στρατηγικές προστασίας και στη διαχείριση της υποθαλάσσιας πολιτιστικής κληρονομιάς στη Μεσόγειο θάλασσα και στην πολιτιστική κληρονομιά των υπόγειων και εντός κτιρίων των χωρών που περιβάλλουν τη Μεσόγειο Θάλασσα. Απώτερος στόχος αποτελί η εκπόνηση στρατηγικών για την διατήρηση της απτής και άυλης κληρονομιάς. 
Σημειώνεται ότι η οργανωτική επιτροπή BRAU4 (Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής και Αστικής Αποκατάστασης) επέλεξε το εν λόγω θέμα για να διερευνήσει με πιο ολιστική προσέγγιση σχετικά με το τοπίο και τη θαλασσογραφία που αναπτύχθηκε πριν από χιλιάδες χρόνια ανθρώπινου αποικισμού, μετανάστευσης, εμπορίου και διαπολιτισμικής επαφής στη Μεσόγειο.
Άξιο λόγου είναι ότι η δράση διοργανώνεται ανά διετία σε διαφορετικές θέση της Μεσογείου και περιλαμβάνει στοχευμένες εκδηλώσεις, ημερίδες και έκθεση έργων αποκατάστασης.
Στο πλαίσιο ανάπτυξης διαλόγου μεταξύ επιστημόνων και ειδικών στον τομέα της συντήρησης και αναβάθμισης της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς, η δράση αποσκοπεί στην προβολή της τοπικής άυλης και υλικής πολιτιστικής κληρονομιάς εκ μέρους των συμμετεχόντων χωρών.

Εκθέσεις φωτογραφίας και καλλιτεχνικά δρώμενα θα πλαισιώσουν τις εργασίες του συνεδρίου που πραγματοποιείται πρώτη φορά στη χώρα μας υπό την αιγίδα της Ιταλικής Προεδρίας της Δημοκρατίας και άλλων διεθνών και εθνικών φορέων πολιτισμού.
Για πρώτη φορά στην τέταρτη έκδοση του BRAU γίνονται δεκτές αρχαιολογικές εισηγήσεις σε συνάφεια με τις θεματικές του συνεδρίου και σε συνέργεια με άλλες επιστήμες του χώρου των θετικών επιστημών.
Παράλληλα, έως τις 30 Απριλίου σε διάφορες περιοχές της Αθήνας και του Πειραιά θα πραγματοποιούνται παράλληλες δράσεις από διάφορους φορείς πολιτισμού πάντοτε στη γραμμή των θεματικών.

Το συνέδριο διενεργείται στα αγγλικά.
Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος,
Ακτή Θεμιστοκλέους, Μαρίνα Ζέας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου