Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

Μια νομπελίστρια συγγραφέας στην Αθήνα


Η καρδιά της Αθήνας ως Παγκόσμια Πρωτεύουσα  Βιβλίου άρχισε να χτυπά με άλλους ρυθμούς. Από χθες η κάτοχος Νόμπελ Λογοτεχνίας Χέρτα Μύλερ βρίσκεται στην Ελλάδα, φιλοξενούμενη των Εκδόσεων Καστανιώτη  και απόψε διαβάζει στο Ινστιτούτο Γκέτε αποσπάσματα από το βιβλίο «Ο πατέρας μιλάει στο τηλέφωνο με τις μύγες» (Vater telefoniert mit den Fliegen, 2012) και αδημοσίευτα κολάζ καθώς και αποσπάσματα από το βιβλίο «Η πατρίδα μου ήταν ένα κουκούτσι μήλου»(Mein Vaterland war ein Apfelkern 2014).
 
Γεννημένη στο γερμανόφωνο Νίτσκιντορφ της Ρουμανίας και βιώνοντας το καθεστώς Τσαουσέσκο, στο βιβλίο της «Η πατρίδα μου ήταν ένα κουκούτσι μήλου», η Χέρτα Μύλερ γράφει για πρώτη φορά τόσο διεξοδικά για τα παιδικά χρόνια, την ενηλικίωση και το ξύπνημα της πολιτικής συνείδησης, όσο για τις πρώτες της επαφές με τη λογοτεχνία, τις συγκρούσεις με την κομμουνιστική δικτατορία και την πορεία της στη συγγραφή. Με την αναφορά στην άφιξή της σε μια άλλη χώρα ρίχνει ταυτόχρονα και μια ασυνήθιστη ματιά στη Γερμανία της δεκαετίας του 1980 και 1990, αλλά και στην κοινωνία που ζούμε σήμερα.
 
Η μετάφραση των κολάζ και του αποσπάσματος από το βιβλίο «Η πατρίδα μου ήταν ένα κουκούτσι μήλου» είναι της Γιώτας ΛαγουδάκουΤα ελληνικά κείμενα διαβάζει η ηθοποιός Αγγελική Παπούλια.
 
Συντονιστής/Συνομιλητής είναι ο σκηνοθέτης Τίμων Κουλμάσης.
 
Μετά την εκδήλωση η Χέρτα Μύλερ θα υπογράψει τα βιβλία της.


Ώρα έναρξης :19.30

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου