Σάββατο 3 Μαρτίου 2018

Πολιτικό μυθιστόρημα για το τίμημα της εξουσίας


Περιήγηση στον σκοτεινό κόσμο της αδηφάγου εξουσίας και στον λαβύρινθο της τελευταίας, όπου μπορεί κάποιος να εγκλωβιστεί δίχως καλά - καλά να το καταλάβει, αποτελεί το νέο βιβλίο του Γιάννη Συμεωνίδη με τίτλο "Δικτατορία", που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άπαρσις. 
Μέσα από τον κεντρικό ήρωα, που είναι το φανταστικό πρόσωπο ενός καταξιωμένου συγγραφέα, βαθιά συνδεδεμένου με ένα απολυταρχικό καθεστώς στην Ελλάδα του μέλλοντος, ο Γιάννης Συμεωνίδης καταφέρνει να μας αναδείξει τις αιώνιες παθογένειες ενός ολόκληρου πολιτικού, κοινωνικού και οικονομικού συστήματος, που ουσιαστικά ξεκινούν από την γένεση του νέου ελληνικού κράτους, όπως αυτό διαμορφώθηκε από το 1830 και εξής. 

Του Ανδρέα Αναγνωστόπουλου

Από ένα ασήμαντο γεγονός, ο μέχρι πρότινος εκλεκτός και αγαπημένο παιδί ενός
ολοκληρωτικού καθεστώτος, ένας άνθρωπος που φαινομενικά έχει κατακτήσει τα πάντα, έρχεται ξαφνικά αντιμέτωπος με την φαύλη δικτατορική εξουσία που ουσιαστικά του είχε δώσει όλα τα υλικά και σαρκικά αγαθά, όχι όμως και την δυνατότητα της ελεύθερης έκφρασης και επιλογής. 
Ο κεντρικός ήρωας έσκαβε, εθελοντικά, επί χρόνια τον λάκκο του με τα ίδια του τα χέρια, χωρίς να τολμήσει ποτέ να αντικρίσει κατάματα και να ασκήσει κριτική στην σκληρή πραγματικότητα που επικρατεί στη χώρα του - και τώρα έρχεται η ώρα που καλείται να πληρώσει το τίμημα, καταδιωκόμενος απ όλους - τον επικεφαλής του καθεστώτος και τις ομάδες αντίστασης προς την δικτατορία.
Διαβάζοντας το βιβλίο, ένιωσα ότι ο συγγραφέας αναφέρεται σε ένα εφιαλτικό μέλλον, όχι τόσο μακρινό όσο κάποιοι θέλουν να πιστεύουν, και κατάλαβα ότι η αφετηρία της συγκλονιστικής και κατ' ουσίαν αυτοκαταστροφικής περιπέτειας του πρωταγωνιστή είναι το τόσο δύσκολο παρόν. 
Συναρπαστική η γραφή του Γιάννη Συμεωνίδη, με έκανε να έχω την αίσθηση ότι το βιβλίο είναι περισσότερο ένα σύγγραμα σε μορφή ντοκιμαντέρ, καθώς και μια ιστορική ανάλυση και κριτική, παρά ένα απλό πολιτικό μυθιστόρημα. 
Αυτό το μυθιστόρημα των 276 σελίδων αχαλίνωτης αλήθειας είναι εύκολο στο διάβασμα από τον αναγνώστη και πραγματικά σε καθηλώνει με την εξαιρετική - σχεδόν κινηματογραφική- πλοκή του. Η τελευταία
αποτελεί την επιτομή του είδους που αποκαλούμε πολιτικό θρίλερ - με όλη την αγωνία, τις ανατροπές, την σκληρότητα, το έγκλημα και την τιμωρία που αυτό εμπεριέχει.    
Το νέο εκδοτικό ταξίδι του Γιάννη Συμεωνίδη είναι πράγματι απολαυστικό και συνιστώ σε κάθε φίλο του βιβλίου να το διαβάσει και να το κάνει μέρος του, γιατί μέσα από το βιβλίο θα διδαχθεί πολλά πράγματα για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Ελλάδας - αυτής της χώρας που τόσο έχει ταλαιπωρηθεί από τους ενίοτε εξωτερικούς και εντόπιους δυνάστες της. Το βιβλίο "Δικτατορία" είναι διαχρονικό και είμαι σίγουρος ότι θα έχει την αντιμετώπιση που του πρέπει από το αναγνωστικό κοινό.


Φωτογραφικά στιγμιότυπα από την παρουσίαση του βιβλίου στο Polis Art Cafe

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου