Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2018

Ο Ζητιάνος- Επί σκηνής οι παθογένειες του νεοελληνικού κράτους

"Η αμάθεια δειλή και ακυβέρνητη άρπαξε τον σπό-ρο στα γόνιμα χώματά της, τον ανάστησε καρπο- φόρον, και πικρόχυμο τον εμεγάλωσε και ήρθεν η αγυρτεία πρόθυμη να θερίσει τον καρπό και να τρυγήσει τα κέρδη της "(Ανδρέας Καρκαβίτσας, Ζητιάνος, 1897).



Του Ανδρέα Αναγνωστόπουλου 

Σάββατο απόγευμα και το θέατρο γεμάτο, εντυπωσιακά τα λευκά σκηνικά στο μαύρο φόντο...Η ατμόσφαιρα σχεδόν κατανυκτική, μπροστά στα μάτια μου ξετυλίγεται η ηθογραφία μιας κοινωνικά ταραγμένης εποχής: πρόκειται για τη θεατρική μεταφορά του έργου του μεγάλου Έλληνα
συγγραφέα Ανδρέα Καρκαβίτσα, "Ο Ζητιάνος"!

Η παράσταση πήρε παράταση μετά τις γιορτές από τις 13 έως τις 28 Ιανουαρίου στο Από Μηχανής Θέατρο χάρη στη προσέλευση του θεατρόφιλου κοινού. Η Ελλάδα μιας άλλης εποχής ξαναζωντανεύει από την θεατρική ομάδα Anima και το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης,σε μια απόδοση του έργου με τη σκηνοθετική ματιά της Ρουμπίνης Μοσχοχωρίτου

Λίγο μετά από την προσάρτηση της Θεσσαλίας στο ελληνικό κράτος, το 1881, οι κάτοικοι ενός χωριού του θεσσαλικού κάμπου γίνονται έρμαιο στις διαθέσεις ενός δαιμόνιου επαγγελματία επαίτη, που καταφέρνει να εκμεταλλευτεί την φτώχεια, την αμάθεια και τις δοξασίες του πληθυσμού.
 
Με τα επιδέξια τερτίπια του, ο ζητιάνος, τον οποίο υποδύεται εξαιρετικά ο Λεωνίδας Κακούρης, κατορθώνει να μετατρέψει τις γυναίκες του χωριού σε υποχείρια του, πουλώντας τους "θαυματουργά βότανα", υλικά για ξόρκια και μαγικά, παίρνοντας σε αντάλλαγμα τα πιο ακριβά και πολύτιμα αντικείμενα του κάθε σπιτικού.  

Ο συγγραφέας παρουσιάζει τον ζητιάνο να είναι αδιάφορος για την μοίρα των κατοίκων του χωριού και να παίζει με την αμάθεια και την δεισιδαιμονία τους. Μέσα από την ιστορία αυτή, ο Καρκαβίτσας τονίζει τις παθογένειες του παλαιού μεσαιωνικού κόσμου και ιδιαίτερα του νεοελληνικού κράτους, στον οποίο επικρατούσαν οι επιτήδειοι και οι ισχυροί. 

Παράλληλα, οι γυναίκες του θεσσαλικού χωριού, τις οποίες ερμηνεύουν με αυθεντικότητα, η Κατερίνα Μπιλάλη, η Μαρία Καρακίτσου και η Γιώτα Τσιότσκα, παρουσιάζονται ως εγκλωβισμένες στην φαλλοκρατική κοινωνία του μικρού και θνησιγενούς ελληνικού κράτους του 19ου αιώνα, και ανήμπορες να προφυλάξουν τους εαυτούς τους αλλά και την ίδια τους την οικογένεια.  
Στα πολύ θετικά σημείο του έργου περιλαμβάνεται και η πολυτάλαντη μορφή του Λευτέρη Παπακώστα, ο οποίος υποδύεται με μαεστρία πολλούς ρόλους, από το μικρό ζητιανόπουλο που σέρνει μαζί του ο δαιμόνιος επαίτης Τζιριτόκωστας, μέχρι τον Έλληνα τελωνοφύλακα.  

Η σκηνοθέτις Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτου επισημαίνει πως η ιστορία του ζητιάνου είναι ιδιαίτερα επίκαιρη γιατί αναφέρεται σε μια εποχή ιδιαίτερων ανακατατάξεων, πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών, παρουσιάζοντας αναλογίες με τη σημερινή κρίσιμη κατάσταση που βιώνουμε. 
  
Συντελεστές: 

Διασκευή: Κική Κουβαρά
Σκηνοθεσία: Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτου
Σκηνογραφία-Κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα
Πρωτότυπη μουσική: Κώστας Νικολόπουλος
Χορογραφίες-επιμέλεια κίνησης: Άννα Απέργη
Επιμέλεια φωτισμών: Παναγιώτης Λαμπής
Κατασκευή σκηνικού-μάσκες: Περικλής Πραβήτας
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ελένη Δενδρινού
Κλαρίνο-Ντουντουκ: Γιώργος Δούσος
Διεύθυνση Παραγωγής: Όλγα Μαυροειδή

Παραστάσεις:  
Σάββατο στις 18.00,
Κυριακή στις 17.00

Κρατήσεις: 2105232097 καθημερινά ώρες ταμείου 11.00 έως 14.00 και 17.00 έως 21.00 ή αγοράστε τα εισιτήρια σας στο διαδίκτυο, μέσω της VIVA.
Από Μηχανής Θέατρο, Ακαδήμου 13, Μεταξουργείο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου