Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017

Επίκαιρη ταινία "Όταν ο Μαρξ συνάντησε τον Ένγκελς"

Ο κινηματογράφος ανέκαθεν ασχολείται με ιστορικές προσωπικότητες και η ταινία "Όταν ο Μαρξ συνάντησε τον Ένγκελς" αποτελεί κλασικό παράδειγμα παρουσίασης ανθρώπων που διαμόρφωσαν τον σύγχρονο κόσμο.  
Στη μεγάλη οθόνη ξετυλίγεται  ο πολυμέτωπος και σκληρός αγώνας των Καρλ Μαρξ και Φρίντριχ Ένγκελς για την θεμελίωση και την διεθνή διάδοση της κομμουνιστικής ιδέας, στα μέσα του 19ου αιώνα. 

Του Ανδρέα Αναγνωστόπουλου 

Παρακολουθώντας την ταινία, συνειδητοποίησα το πώς η Βιομηχανική Επανάσταση οδήγησε στην ανάπτυξη του εργατικού κινήματος και την αναπόφευκτη σύγκρουση του προλεταριάτου με το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο. Μέσα από την εξιστόρηση της δράσης των δύο ανδρών βλέπουμε την κορύφωση του ιδεώδους της παγκόσμιας εργατικής επανάστασης που εξέφρασε γλαφυρά ο Μαρξ με την συγγραφή του Κομμουνιστικού Μανιφέστου

Μνημείο του Καρλ Μαρξ στη Μόσχα με το σύνθημα "Προλετάριοι όλου του κόσμου ενωθείτε!"

Ο Γερμανοεβραίος φιλόσοφος και δημοσιογράφος Μαρξ θέλησε να κάνει την ουτοπία πραγματικότητα και γι' αυτό συνεργάστηκε με τον συμπατριώτη του αριστοκράτη αλλά εμφορούμενο από επαναστατικές ιδέες Ένγκελς. Αυτή η κοινή προσπάθεια έθεσε τις βάσεις για την μετέπειτα άνοδο του κομμουνισμού, ενός κινήματος που μέσα από αιματηρές λαϊκές εξεγέρσεις συνέβαλε καθοριστικά στην εξέλιξη της σύγχρονης κοινωνίας.
Μου άρεσε ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο σκηνοθέτης δεν περιορίζεται μόνο στο πολιτικοκοινωνικό έργο των προαναφερόμενων ιστορικών προσωπικοτήτων, αλλά εμβαθύνει και στην ανθρώπινη πλευρά τους.
Το φιλμ αποκαλύπτει τον σύζυγο και οικογενειάρχη Μαρξ που, παράλληλα με την επαναστατική δράση του, πασχίζει να θρέψει την οικογένειά του, ενώ αναδεικνύει την σύζυγό του, Τζένη φον Βεστφάλεν, και τον τρόπο που αυτή τον επηρεάζει στο έργο του. 

Επίσης, φανερώνει τον πλούσιο Ένγκελς που έρχεται αντιμέτωπος με την σκληρή πραγματικότητα της ζωής των εργατών και αποφασίζει να κάνει κάτι γι΄αυτούς, μη διστάζοντας να έρθει σε σύγκρουση με τον καταπιεστικό εργοστασιάρχη πατέρα του. 

Συμπερασματικά, η ταινία είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, καθώς τόσα χρόνια αργότερα, τα προβλήματα των εργαζομένων ανά την υφήλιο παραμένουν ίδια, για να μη πω χειρότερα. Το παγκόσμιο κεφάλαιο μπορεί να προχώρησε σε κάποιες υποχωρήσεις κατά τον εικοστό αιώνα, δυστυχώς όμως δείχνει ξανά τις άγριες διαθέσεις του.



 Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου