Τρίτη 18 Ιουλίου 2017

Ο μεγάλος χορευτής και χορογράφος Μ.Λαβρόφσκι στο Ηρώδειο!

Μέσα από την πλαστική του κίνηση έδωσε πνοή σε ήρωες όπως ο Σπάρτακος και ο Καζανόβας, εξέφρασε επί σκηνής την φιλοσοφία και τις αξίες του, δίδαξε τους σημαντικότερους σύγχρονους χορευτές και προικοδότησε τη Τέχνη του με σημαντικές χορογραφίες...Με πυρήνα πάντα την προσωπικότητα- την ψυχή του καλλιτέχνη - και όχι την φόρμα, την ψυχρή τεχνική εκτέλεση που επικρατεί σήμερα, ο Μιχαήλ Λαβρόφσκι  απέδεξε ότι δικαίως θεωρείται ο μεγαλύτερος δάσκαλος του ρωσικού μπαλέτου όχι γιατί υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Στανιλάφσκι και της Ακαδημίας Χορού της Μόσχας αλλά γιατί κατέθεσε την ψυχή του πάνω σε δυο πουέντ.

της Μαρίας Αλιμπέρτη

 Μια μοναδική ευκαιρία για το ελληνικό κοινό να απολαύσει τον μεγάλο Ρώσο χορευτή,
δάσκαλο και χορογράφο Μιχαήλ Λαβρόφσκι θα έχει στις λιγοστές παραστάσεις την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Δάσους και την Τρίτη 19 και Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού στην Αθήνα, σ'ένα πρόγραμμα από τα Μπαλέτα Μπολσόι.
Σημαντικοί χορευτές των μπαλέτων Μπολσόι (Νίνα Καπτσόβα,  Ιγκόρ Τσβίρκο,  Μαρία Βινογκράντοβα...) αλλά και το αστέρι των ημερών μας Ιβαν Βασίλιεφ θα συναντηθούν επι σκηνής, παρά το γεγονός ότι εμφανίζονται σε διαφορετικές παραστάσεις ανά τον κόσμο, για χάρη του μεγάλου δασκάλου τους που μεσουράνησε την περίοδο της Σοβιετικής Ένωσης. Δεν χρειάστηκε να λογοκριθεί , όπως εξήγησε ο ίδιος σε
συνέντευξη τύπου, γιατί μιλούσε πάντα μέσα από τη Τέχνη του για πανανθρώπινα θέματα που παραμένουν ενδιαφέροντα στον χωροχρόνο.
 Μετά από 45 χρόνια από την πρώτη του παράσταση στην Ελλάδα, την οποία θυμάται με πολύ συγκίνηση, έρχεται στην χώρα μας για να μοιραστεί μαζί μας το μεγαλείο της Τέχνης με τους ζωντανούς θρύλους του κλασσικού χορού αλλά και να μας χαρίσει σημαντικές στιγμές που θα καταγραφούν στην Ιστορία του Χορού.
Δεν είναι μια εκδήλωση μνημόσυνο, σύμφωνα με τον Λεονίντ Λαβρόφσκι, γιο του καλλιτέχνη και καλλιτεχνικού διευθυντή της παράστασης, αλλά για μια γιορτή προς τιμή αυτής της μεγάλης προσωπικότητας καθώς είναι ένας άνθρωπος που προσέφερε και συνεχίζει να προσφέρει 75 χρόνια στη Τέχνη! Μάλιστα, οι λάτρεις του χορού θα έχουν τη τύχη να δουν επί σκηνής-εάν όλα πάνε καλά και τον τιμώμενο στον ρόλο του Ντανίλιεφ.
Η γιορτή αυτή στο πρώτο μέρος περιλαμβάνει χορογραφία του Λαβρόφσκι «ΚΑΖΑΝΟΒΑΣ» σε μία one act full ballet παράσταση.Στο δεύτερο θα δούμε το περίφημο «ΝΙΖΙΝΣΚΙ», αφιερωμένο στον αλησμόνητο σολίστα, τον ρόλο του δεν θα μπορούσε να τον υποδυθεί κανείς άλλος από τον σημερινό «επί γης θεό του χορού», τον Ιβάν Βασίλιεφ, που μάλιστα συμπρωταγωνιστεί εδώ με τον τιμώμενο Μιχαήλ Λαβρόφσκι αλλα και την  την Μαρία Βινογκράντοβα
 Το κοινό θα ταξιδέψει με αποσπάσματα από παραστάσεις που χορογράφησε ο Λαβρόφσκι όπως η «Ρωσίδα Μπαλαρίνα» (Δέντρο των Παγονιών), αλλά και  το το αντάτζιο από τον ΣΠΑΡΤΑΚΟ, το οποίο αγαπά ιδιαίτερα γιατί δίνει τη δυνατότητα  στον χορευτή να καταδείξει τη τεχνική του αρτιότητα αλλά και την ερμηνευτική του δεινότητα. Οι τυχεροί θα απολαύσουν ακόμα το Grand Pas de Deux από τον ΔΟΝ ΚΙΧΩΤΗ . Θα παρουσιάσουν σε παγκόσμια πρώτη, ένα κομμάτι από την όπερα – μπαλέτο ΑΜΟΚ που έχει προγραμματιστεί να παρουσιαστεί το νέο έτος σε σκηνοθεσία και χορογραφία πάντα του Λαβρόφσκι.

Σημαντική πρόκληση για τον χορογράφο και τους συνεργάτες τους αποτελεί το γεγονός ότι δεν μπορούν να τοποθετηθούν σκηνικά  στο Ηρώδειο, αλλά δεν επιτρέπεται και η βιντεοπροβολή πάνω στο μνημείο όπως επεσήμανε η κα Γεωργία Ηλιόπουλου, διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας παραγωγής Λαβρύς. Την περιέργεια των φιλότεχνων προκαλεί πως ο καταξιωμένος χορογράφος θα μπορέσει να αποδώσει την σκηνή του πολυελαίου στον Καζανόβα χωρίς την σκηνική βοήθεια. Το μυστήριο θα λυθεί τον Σεπτέμβρη! Οψόμεθα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου