Σάββατο 4 Μαρτίου 2017

Το πρόσωπο της δημιουργικής Ελλάδας στο A JEWEL MADE IN GREECE 2017

Φάρο ελπίδας αποτελούν Έλληνες δημιουργοί κοσμημάτων, αυτό αποδεικνύει η έκθεση  A JEWEL MADE IN GREECE 2017, η τέταρτη συνάντηση που πραγματοποιείται έως τις 6 Μαρτίου στο Ζάππειο...Αυτή η κρίση, η αποσύνθεση καλύτερα είναι οικονομική, δεν έχει αγγίξει το δημιουργικό μας πεδίο. Η έμπνευση και η ενέργεια δεν έχουν εξαντληθεί. Μάλλον μας έχουν θωρακίσει και γυρίζουμε μέσα μας, στα πιο όμορφα κομμάτια μας, στις ρίζες μας...και  όταν οι καλλιτέχνες καταθέτουν  τα κομμάτια της ψυχής τους, τα εκ νέου "μεταμορφωμένα" σε κοσμήματα δημιουργείται ένα χάρμα οφθαλμών.  
Η φαντασία, η διαφορετικότητα, η άριστη τεχνική είναι λίγα μόνο από τα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν σε αυτή την έκθεση, στον υπέροχο χώρο του Ζαππείου και σε απόλυτη αρμονία με την ιδιαίτερη αισθητική του αφού στήθηκαν τα περίπτερα των δημιουργών σε επιμέλεια της δραστήριας ιστορικού Τέχνης, Ίρις Κρητικού. Στο διακριτικό γκρι φόντο έλαμψαν τα εκθέματα σαν μικροί θησαυροί που ξεπρόβαλαν από μια κιβωτό, τη "μήτρα" του κάθε καλλιτέχνη.Τις ιδέες, την φιλοσοφία, τις αγωνίες, τις εμπειρίες μοιράζονταν πρόθυμα οι δημιουργοί ως φιλόξενοι οικοδεσπότες που επέσπευδαν το βράδυ των εγκαινίων να πληροφορήσουν κάθε επισκέπτη που θαύμασε τις πολύτιμες δημιουργίες τους.

της Μαρίας Αλιμπέρτη


Σε αυτή την γιορτή καλλιτεχνικής πολυφωνίας το καλωσόρισα απηύθυνε ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε αυτό τον πλέον πετυχημένο θεσμό η δημιουργός του Μαίρη Σαμόλη, η οποία και επεσήμανε την βελτίωση της ποιότητας  των δημιουργιών παρά τους δύσκολους καιρούς και τις αντιξοότητες που επιφέρουν. Εύσημα έλαβαν οι δημιουργοί  από την ειδικό του MAD Museum of Art and Design της Νέα Υόρκης και επιμελήτριας της ετήσιας έκθεση του με τίτλο LOOT MAD about jewelry,  Bryna Pomp. Μάλιστα η κ.Pomp διετέλεσε guest curator της φετινής έκθεσης, ενώ θα φιλοξενήσει δυο Έλληνες δημιουργούς στην επόμενη Loot, η οποία θα διεξαχθεί τον προσεχή Απρίλιο .
Ο κόσμος που έμοιαζε με πολύχρωμο μελίσσι στεκόταν από καλλιτέχνη σε καλλιτέχνη, ενώ αρκετοί διέρχονταν ανάμεσα στις  "γκρι κυρίες" που φορούσαν μαργαριταρένιες δημιουργίες των εκθετών σε ένα κοινό πρότζεκτ.  
Πραγματικά δεν ήξερες που να πρωτοσταθείς! Με ξετρέλαναν οι πέτρες της κυρίας Maro
Kornilaki (δες στη πρώτη φωτογραφία του κειμένου)που με ταξίδεψαν μέχρι τις βοτσαλοτές αμμουδιές της Μήλου και τα κεραμικά κοσμήματα της Αnna Kitsou που μου θύμισαν τα έθνικ αντικείμενα και ψηφιδωτά που χάζευα πριν καιρό στο μουσείο Ισλαμικής Τέχνης (δες στη πρώτη φωτογραφία του κειμένου). Στο δικό της σύμπαν με το φεγγάρι, την υδρόγειο και τα πετρώματα - την εντυπωσιακή ελαφρόπετρα της, με απογείωσε η Fotini Kostouli (AELIA)  που πόζαρε δίπλα από την μαργαριταρένια δημιουργία της για τον φακό μας.  Με γήινα υλικά, ελαφρόπετρες, ξύλα που έχει ξεβράσει η θάλασσα και άλλα συνέθεσε πρωτότυπες  δημιουργίες ο C.A. Costas Argiriou που με έκανε να νοσταλγήσω το καλοκαίρι.Την άνοιξη όμως μου χάρισε η εικαστικός Tina Karageorgi με τις πορσελάνινες δημιουργίες της (δες στη πρώτη φωτογραφία του κειμένου) που έφεραν λουλούδια, πουλιά και το φυτικό μοτίβο του βοτάνου Ginko Biloba, με τον συμβολισμό του διττού χαρακτήρα, γεγονός το οποίο ενέπνευσε ακόμη και τον Γκαίτε!
Στο βυθό βούτηξα  να πιάσω τους αστερίες, περπάτησα στη φύση να μαζέψω κολοκύθες και βελανίδια, χάρη στις υπέροχες υφασμάτινες δημιουργίες της Valia Plaini.Την αρχοντιά του Βυζαντίου μου θύμισαν οι λεπτές δημιουργίες με την κόκκινη κλωστή της Maria Mastori (δες στη πρώτη φωτογραφία του κειμένου). Με γοήτευσε όμως, η αφήγηση για το υφαντό πέπλο της νεράιδας που συνόδευαν τις μοναδικές δημιουργίες με μικρο-υφαντική της Sophia Paschou, η οποία και χαμογέλασε στον φωτογραφικό φακό μας."Σύμφωνα με την παράδοση, ο μόνος τρόπος να κατακτήσει κάποιος μια νεράιδα είναι να κλέψει το πέπλο της. Τότε εκείνη υποτάσσεται, γίνεται καλή σύζυγος και μητέρα, αν και ποτέ δεν παραιτείται από την επιθυμία να ξαναβρεί το πέπλο της για να κερδίσει την χαμένη της ελευθερία."
Επίσης, λάτρεψα τις αναφορές στο ιστορικό μας παρελθόν της Konstantina (Τζαβιδοπούλου στην φωτό) με την καρφίτσα Καρυάτιδα που βγάζει μια κραυγή σαν αυτή στον πίνακα του Μουνκ (δες στη πρώτη φωτογραφία του κειμένου), αλλά και τα βραχιόλια της που έχουν κάτι από την βυζαντινή αρχοντιά και τη λεπτεπίλεπτη τεχνική των παραδοσιακών μας φορεσιών.Την έμπνευση από το αρχαιοελληνικό κλέος θαύμασα στις χρυσές δημιουργίες της Mary Samoli, και ιδιαίτερα το κολιέ που μου έφερε στο νου τον μυκηναϊκό θησαυρό. Η  αρχαιότητα στάθηκε η αφορμή για να αναδείξει τη γεωμετρική συμμετρία και η Fey Papanikou με τα μικρά 

έργα τέχνης της που αναπαριστούν το αρχαίο θέατρο. Κλασικές αναφορές αλλά με πολύ νεανικό ύφος  διαθέτουν και οι νεαροί σχεδιαστές Lambros&Semeli designer jewlry, που ήδη κατακτούν και το κοινό  του εξωτερικού, εκπροσωπόντας την χώρα μας επάξια σε διεθνείς εκθέσεις. Μοτίβα από κεντήματα, στοιχεία από την πλούσια λαογραφική μας παράδοση μου έφερε στο μυαλό με τις δημιουργίες  η Σοφία (Παπακώστα- φωτογραφία), μετατρέποντας ακόμη και φυλαχτά σε σκουλαρίκια και  προσδίδοντας έναν έθνικ τόνο!  


Στην σφαίρα της πιο πρόσφατης ευρωπαϊκής τέχνης έφθασα με τα πρωτότυπα έργα που ενέχουν το ρολόι του Dali από την Κατερίνα Κρινή. Την ευρωπαϊκή φινέτσα έφερε στη επιφάνεια και η Katia art _design (φωτογραφία) με τα δαντελένια και επιχρυσωμένα βραχιόλια,  τα μέταλλα και τους ημιπολύτιμους λίθους της. 
Οι πρωτόλειες συνθέσεις από φυσικά υλικά "παντρεμένες"με το ασήμι της Tassa
Theocharis Ganidou (φωτογραφία) με εντυπωσίασαν χάρη στο φιλοσοφικό τους υπόβαθρο την αναπαράσταση της σύλληψης,  της γέννησης και της κύησης της ζωής, μιας ιδέας, ενός σχεδίου. Mε σύμβολα όπως τα πουλιά και τα ψάρια η καλλιτέχνης δημιούργησε γλυπτά κοσμήματα- κάποια από ξύλο πιξάρι, υλικό για μουσικά όργανα, τα οποία ήδη έχουν εντυπωσιάσει το κοινό στις Art Atina  και Art Thessaoloniki.
Τα μάτια μου θαμπώθηκαν και το μυαλό μου ήταν αδύνατο να συγκρατήσει  τόσους ταλαντούχους δημιουργούς, γι' αυτό και σας αφηγήθηκα επιλεκτικά όσα μου τράβηξαν την προσοχή. Εύχομαι να έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε από κοντά όχι μόνο φέτος αλλά και τις επόμενες χρονιές την εν λόγω έκθεση, με την ελπίδα η διοργάνωση να πραγματοποιείται με το ίδιο πάθος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου