Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

Έβδομη Ποιητική Ολονυχτία "Αθηναϊκές Νύχτες"-Εκεί που ο Όμηρος συναντά τον Μπωντλαίρ


Ευαίσθητες ψυχές της Αθήνας ενωθείτε! Ο κύκλος των “κρυμμένων” ποιητών μέσα στην τσιμεντένια πόλη θα φανερωθεί ξανά. Άνθρωποι με ευαισθησίες θα βρουν το χώρο τους και θα μοιραστούν το αγαπημένο τους κείμενο στην έβδομη ποιητική ολονυχτία με τίτλο "Αθηναϊκές Νύχτες". Σε αυτή την ιδιαίτερη βραδιά ο Ρίτσος και ο Καβάφης, θα συναντήσουν το προσεχές Σάββατο τον Μπωντλαίρ και τον Όμηρο... και θα ανταμώνουν στίχοι, λέξεις, ρίμες ως τα ξημερώματα της Κυριακής...Θα βρουν στέγη στη State of Concept

φωτογραφία της Rosanna Gangemi

Καλούμε ανθρώπους από τον κόσμο των τεχνών και των γραμμάτων να απαγγείλουν ποιήματα και να διαβάσουν αποσπάσματα από κείμενα της επιλογής τους. Επειδή η επιλογή είναι ελεύθερη στη γλώσσα και το είδος, ένα απόσπασμα ομηρικού έπους μπορεί να ακολουθείται από ένα σονέτο ή και μια performance.
Είναι μια βραδιά αφιερωμένη στην ποίηση, τη λογοτεχνία, και γενικότερα την ανάγνωση ..!". Μας εξηγεί εκ των διοργανωτών η ιστορικός Τέχνης  Έλλη Παξινού.





της Μαρίας Αλιμπέρτη 

Κάποιοι θα διαβάσουν και δικά τους κείμενα, όχι μόνο μεγάλων συγγραφέων", επισημαίνει η Έλλη . Οι θεατές δεν χρειάζεται να είναι “μυημένοι” στην ποίηση, μπορούν να λάβουν σε αυτή την ολονυχτία το “βάπτισμα”. Ο κάθε ομιλητής θα έχει στη διάθεσή του 5 έως 10 λεπτά και συνολικά θα γίνουν 45 παρουσιάσεις.“Ο στόχος είναι να τιμήσουμε τη Τέχνη της συγγραφής και να δημιουργήσουμε ένα ζεστό περιβάλλον όπου ο καθένας  θα εκφράσει ελεύθερα  την επιλογή του .”

Για τη μοναδική εκδήλωση ένωσαν τις δυνάμεις τους τρεις γυναίκες: Η  Βarbara Polla που είναι επιμελήτρια και συγγραφέας και στην οποία ανήκει η πρωτοβουλία της ποιητικής ολονυχτίας, καθώς έχει επιμεληθεί αντίστοιχες βραδιές στο παρελθόν σε πόλεις του εξωτερικού (Παρίσι, Γενεύη και Βρυξέλλες). Η εικαστικός Μάρω Μιχαλακάκου η οποία μαζί με την Barbara Polla και την Έλλη Παξινού διοργάνωσαν ένα διεθνές συμπόσιο στο πλαίσιο της 4ης Μπιενάλε της Αθήνας, AGORA, με τίτλο “Σε θέλω σαν Χώρα”, που ήταν αφιέρωμα στο θεατρικό συγγραφέα Δημήτρη Δημητριάδη
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πραγματοποίηση ενός τέτοιου καλλιτεχνικού γεγονότος είναι εμπνευσμένη από τις ποιητικές βραδιές του Ρώσου συγγραφέα Βαρλάμ Σαλάμοφ (1907-1982), τις οποίες διοργάνωνε μαζί με τους υπόλοιπους κρατούμενους κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού τους στις Σταλινικές φυλακές Γκουλάγκ.

 State of Concept , Τ. Μπότσαρη 19
Σάββατο 19 Δεκεμβρίου από τις 21:00  έως τις 06:00




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου