Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Γεύσις μεσοπολεμικής Αθήνας- Η ομάς Περιοδικός Θίασος παρουσιάζει την Μουσικήν Επιθεώρησιν ΜΠΟΥΚΕΤΟ

Μυρωδιά πούδρας και χαρτιού, κόμμωση αλά γκαρσόν, στήλη "καρτ-ποστάλ"...δεκαετίες πολλές πίσω στην πόλη ετούτη οι άνθρωποι ψυχαγωγούνταν ξεφυλλίζοντας τις σελίδες... Τότε που η Αθήνα είχε μόνο επτά περίπτερα. Τότε που υποτιμήθηκε η δραχμή και η αισχροκέρδεια βασάνιζε τους πολίτες. Στην Αθήνα του '25, λίγο μετά την Μικρασιατική καταστροφή, δύο περιοδικά, "Το Μπουκέτο" και "Ο Θεατής" κρατούν συντροφιά στην αστική τάξη.
Η ομάς Περιοδικός Θίασος παρουσιάζει την Μουσικήν Επιθεώρησιν ΜΠΟΥΚΕΤΟ στο  Θέατρο Πορεία από την προσεχή Κυριακή 20 Δεκεμβρίου. Η τριμελής παρέα θα αναβιώσει την εποχή και θα φέρει επί σκηνής σελίδες από τα περιοδικά, κρατώντας πιστά την γλώσσα και το ύφος των θεμάτων τους.

της Μαρίας Αλιμπέρτη

"Πρόκειται για μια μουσικοθεατρικη επιθεώρηση στα πρότυπα του 1925. Η παράσταση είναι μία ομαδική δουλειά όπου όλοι είμαστε αφηγητές και μπαινοβγαιβουμε σε ρόλους. Είναι δομημένη πάνω στον κώδικα του περιοδικού, κρατάμε δηλαδή τις θεματικές στήλες του και τις δραματοποιουμε." μας εξηγεί η Νικολίνα Καραθύμιου.

Το Μπουκέτο και Ο Θεατής  είχαν κατά κύριο λόγο γυναικείο κοινό ενημερώνοντας και το αναγνωστικό κοινό για όλα όσα συνέβαιναν εκείνη την εποχή. Σχεδόν για 20 χρόνια, έπαυσε η έκδοσή τους λόγω των περιοριστικών μέτρων χαρτιού κατά τα δύσκολα χρόνια της Κατοχής, σημάδεψαν τα χρόνια του Μεσοπολέμου.  Η έκδοση του Θεατή καθιέρωσε την εβδομαδιαία εικονογραφημένη επιθεώρηση, ενώ και τα δυο άνοιξαν τον δρόμο για το είδος των περιοδικών ποικίλης ύλης στην Ελλάδα. Το πιο ενδιαφέρον αποτελεί ότι στις σελίδες του αντανακλώνται τα ήθη και τα πρότυπα μιας εποχής που έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Η παράσταση λοιπόν αποτελεί μια "κατάδυση" στον χρόνο καθώς σημειώνει η Νικολίνα ότι 
"Κρατάμε απόλυτα το ύφος της εποχής χωρίς άμεσες αναφορές στο σήμερα και σχολιασμούς. Οποιοσδήποτε συνειρμός γίνεται στον θεατή με το σήμερα μέσα από την παράσταση γίνεται μοιραία μέσα όμως από τα κείμενα της επικαιρότητας του τότε. Κρατήσαμε αυτόν τον κώδικα καθώς θέλαμε να αναβιωσουμε καθαρά την εποχή, η οποία μας γοητεύει όλους, χωρίς προσμίξεις." 
Δεν είναι όμως μόνο το περιεχόμενο, "όλα είναι δομημένα στη συνθήκη Θίασος- μπουλουκι του 1925, τα ρούχα, τα τραγούδια, οι χοροί , το βάψιμο και η θεματολογία."
Ωστόσο, το έργο και η απόδοση του μας υπενθυμίζουν ότι δεν απέχουμε πολύ από εκείνεςτις μέρες καθώς ανακαλούν πρόσφατες μνήμες ενώ μας κάνουν να συνειδητοποιούμε τους κύκλους της ιστορίας . Όπως διευκρινίζει η Νικολίνα,"Σε μία περίοδο οικονομικής κρίσης που όλος ο κόσμος είναι πολύ πιεσμένος και θέλει να γελάσει και να ξεχαστεί, φτιάξαμε αυτή την παράσταση. Η οποία μας αποκαλύπτει ότι κάτω από παρόμοιες συνθήκες (κρίσης οικονομικής, πολιτικής, πολιτισμικής) μετά από 90 χρόνια, ο τρόπος που βιώνουμε όλοι τις καταστάσεις και τις αντιμετωπίζουμε καθώς και οι ανάγκες μας αλλά και οι διακυμάνσεις της κοινωνίας της ίδιας, δεν είναι τόσο μακριά από άλλοτε όσο νομίζουμε. Μπορεί ο θεατής να ταυτιστεί, να γελάσει, να προβληματιστεί για το σήμερα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο καθώς βλέπει κομμάτια από το παρελθόν να ζωντανεύουν και κάνει ασυναίσθητα, την δική του αναθεώρηση ή τον δικό του απολογισμό."

Τραγούδια, συμβουλές μόδας και ομορφιάς, χορούς και θέματα της επικαιρότητας του τότε... οι τρεις ηθοποιοί μας μεταφέρουν ακριβώς στην εποχή του 1925 και ταξιδεύουν νοητά κάθε πρόθυμο επιβάτη στα χρόνια της χαμένης αθωότητας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Μπουκέτο δημοσίευαν έργα τους σημαντικοί λογοτέχνες και ποιητές της εποχής και μάλιστα σε δημοτική γλώσσα! Στην στήλη "καρτ-ποστάλ" , ανοιχτή για αλληλογραφια με τους αναγνώστες κρίνονταν ποιήματα, διηγήματα κ.α.

Συντελεστές:
 Δραματουργική επεξεργασία: Ομάδα Περιοδικός Θίασος 
Σκηνοθεσία: Ομάδα Περιοδικός Θίασος Επιμέλεια κίνησης: Στεφάνια Πούλου-Γώγου Επιμέλεια μουσικής: Κώστας Νικολόπουλος 
Σκηνικά-Κοστούμια: Κωνσταντίνα Μαρδίκη
 Φωτισμοί: Παναγιώτης Λαμπής 
Βίντεο: Απόστολος Κατσαμάγκας Φωτογραφίες: Θωμάς Αρσένης
 Ηθοποιοί: Νίκος Ζιάζιαρης, Νικολίνα Καραθύμιου, Γιώτα Τσιότσκα

Ημέρα και ώρα παράστασης: Κυριακή 22:30 

Τιμές Εισιτηρίων: Γενική είσοδος: 10 ευρώ, Φοιτητικό, ανέργων: 8 ευρώ Ατέλεια: 5 ευρώ 
Διάρκεια: 80 λεπτά










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου