Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Αδάμαστος : Τα Χρονικά του Δρακοφοίνικα

Τρένο, μετρό, φωτεινοί σηματοδότες, κόσμος που πάει στην δουλειά του και εγώ τρέχω να προλάβω την δημοσιογραφική προβολή της πρώτης ελληνικής ταινίας φαντασίας βασισμένη σε κόμικ “Αδάμαστος: Τα χρονικά του Δρακοφοίνικα”. Αυτή την ταινία την περίμενα με ανυπομονησία καθώς ο πρωταγωνιστής, σεναριογράφος και comic artist Γιάννης Ρουμπούλιας σε συνέντευξη που μου παραχώρησε επεσήμανε ότι αν και πρόκειται για ερασιτεχνική προσπάθεια το αποτέλεσμα είναι επαγγελματικό. Και είχε δίκιο. Ακόμη και εγώ, η μη μυημένη στην φανταστική λογοτεχνία και στον εν λόγω κινηματογραφικό είδος, ομολογώ ότι ήταν από τις λίγες επικές ταινίες που απόλαυσα. 

Τα φώτα σβήνουν . Το κινηματογραφικό πανί παίρνει χρώμα. Η ιστορία αρχίζει στο φανταστικό κόσμο του Έλεμπρος όπου ο Ντράγκαρ (Γιάννης Ρουμπούλιας) ονειρεύεται μέσα σε ένα κελί, καθώς έχει πιαστεί σκλάβος και ο δουλέμπορος τον εξαναγκάζει να συμμετέχει σε μονομαχίες. Η κόρη του στρατηγού Ακιλόνιου, η Βαλέρια, ζητά από τον πατέρα της να της τον αγοράσει. Τότε την απαγάγει και για να μπορέσει να ξεφύγει και να επιστρέψει στην πατρίδα και στην αγκαλιά της συντρόφου του. Και τότε αρχίζουν οι περιπέτειες του...
Δωρικές ερμηνείες αλλά ικανοποιητικές, σκηνές μάχης και μεσαιωνική ατμόσφαιρα συνθέτουν το ψηφιδωτό μιας καλογυρισμένης ταινίας υπό την σκηνοθετική ματιά του Θάνου Κερμίτση.
Εντυπωσιακά τοπία ξετυλίγονται στο κινηματογραφικό πανί και ας είναι τραβηγμένα στην Πεντέλη και στην Πάρνηθα. 
Η εντυπωσιακή επική μουσική με ταξίδεψε και ένιωσα ότι ενίσχυσε την συναισθηματική μου φόρτιση.

Μπορεί να είναι ελληνική παραγωγή με πενιχρό budget 10.000 ευρώ μέσω crowd funding, αλλά δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις χολυγουντιανές ταινίες που βρίθουν αίματος, θανάτου και τεράτων. Στην προκειμένη περίπτωση όμως επιχειρείται με μια ορθολογική χρήση των εφέ. 

Ξεχώρισα για την αισθητική της λεπτομέρεια την σκηνή που πληρώνονται οι μισθοφόροι, ο ανιχτευτής ακουμπά πάνω στο ξύλινο τραπέζι νομίσματα και μια αράχνη να τρέχει να βγει από το πλάνο. 

Το μόνο μειονέκτημα ίσως η μεγάλη διάρκεια, αλλά παρόλα αυτά η ταινία κρατάει το ενδιαφέρον μέχρι τους εντυπωσιακούς τίτλους τέλους που σχεδίασε ο Γιάννης Ρουμπούλιας.

Η ταινία θα προβάλλεται στον κινηματογράφο IDEAL , ενώ έκθεση με τα πάνελ, κουστούμια, concept art και making off της ταινίας θα πραγματοποιηθεί στις 24 Νοεμβρίου , στις 19.00 στο Χοροστάσιον.


                                                         Μαρία Αλιμπέρτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου